Egy nap Karlovy Vary-ban

Magyarország a fürdők országa. Rengeteg fürdő, termálvizes strand és élménystrandok várják a hazaiakat és az ideérkezőket egyaránt. Mint tudjuk a német, a holland és az orosz turisták körében is igen népszerű hazánk. A Balaton környéke, az Alföld és a fővárosunk, Budapest is számos élményfürdőt tud felmutatni, nem hiába ez a hazai turizmus egyik alappillére. A fürdők közeli hotelekben, szálláshelyeken elvárás az idegennyelv ismerete, amely nem mindig az angol, hanem leginkább a német vagy az orosz.

Egy utazási műsort követtem figyelemmel valamelyik nap, melyben az Izlandi fürdőket vették górcső alá. Izlandon majdnem minden ember beszél angolul, függetlenül attól, hogy saját nyelvük is van. Ez a skandináv államokban is népszerű és nagyon jó angol nyelvtudással rendelkeznek. Ezt azért említem meg, mivel Skandinávia is sok gyógyfürdővel büszkélkedhet, sőt a szaunázás utáni hideg vizes fürdő is népszerű egyes helyein. Izland legnépszerűbb fürdője a Kék Lagúna, mely 37-39 Celsius-fokos. Valaki szerint a táj mesebeli, egyeseknek azonban kissé zord. Megrémülni azonban csak az áraktól lehet, hiszen a legolcsóbb jegy átszámítva 10 ezer forintba kerül, míg a legdrágább napijegy 52 ezer magyar forintra rúg. Az izlandi turizmus az elmúlt években szárnyal, így az ország is drágult, hogy a turistákat megsarcolják. Magyarországon szerencsére megfizethetőbbek az árak, azonban muszáj volt egy olyan ár kialakítása, melyet a magyarok és a külföldiek is egyaránt meg tudnak fizetni.

Az Adriai- illetve a Földközi-tenger partján is sok hotel és szállásadó hely dolgozója beszéli az angol nyelvet. Itt gyógyfürdőket kevésbé találunk, azonban a nagyobb szállodák rendelkeznek gyógyfürdős vagy legalább medencés részleggel. A szomszéd országok közül Romániában és Szlovákiában is sok termálfürdővel rendelkező települést találhatunk, sőt egyes helyeken még magyarul beszélő dolgozókkal is találkozhatunk, hiszen ezen gyógyfürdők többsége egyszer régen Magyarország részét képezte. Ausztria is bővelkedik fürdőkben, azonban Csehország gyógyfürdői híresebbek a világon mindenfelé.

Ajánlom, hogy külföldi gyógyfürdőket is próbáljanak ki az olvasók, hiszen megéri, már csak hogy össze is tudjuk hasonlítani egy magyarral szemben. A Karlovy Vary-i gyógyfürdőben volt szerencsém eltölteni egy napot. A város szépsége már magával ragadó, nem még a fürdő! 300 gyógyvízforrással büszkélkedhet a város. A víz hőmérséklete 34 és 73 Celsius-fok közötti, ez medencétől függ. A termálvizet ivásra is használják, nem csupán fürdésre: emésztőszervi és anyagcsere problémákra javallott. Magyar vonatkozás, hogy itt üdült Móra Ferenc, Liszt Ferenc, illetve itt kezeltette betegségeit Arany János is. A város maga egyébként Nyugat-Csehországban található, Ausztria felől Magyarországról is gyorsan megközelíthető. Majdnem ötvenezer ember lakja, és különös szépségét a fürdői és épületei mellett a táj adja: minden irányból hegyek és erdők veszik körbe. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy itt rendezik Európa egyik legrangosabb filmszemléjét, a Karlovy Vary-i filmfesztivált, illetve itt gyártják a világszerte híres Becherovkát.

Sok időt nem tölthettem el itt, hiszen mentünk tovább Németország irányába, azonban fontos volt megértetni magam egyes részein a fürdőnek, mely vagy csak csehül, vagy angolul, esetleg oroszul vagy németül sikerülhet. Még szerencse hogy nemrég szereztem meg a nyelvvizsgámat és tudtam kommunikálni az ott dolgozókkal útbaigazítás vagy a fürdővel kapcsolatos érdeklődés alkalmával. Az ilyen külföldi utak során fontos számomra, hogy magabiztosan tudjak beszélni angolul, hiszen ezt a nyelvet értik a világ legtöbb pontján. Néhány budapesti nyelvtanfolyamos cég, tehát ahol az angol nyelvtanfolyam Budapest városában található komplex tudást adnak írásban és szóban is, melyet interaktív módon adnak át a diákjaiknak. Ez fontos, hiszen sokkal jobban tanul az ember, ha olyan környezetben van, mely motivált és céltudatos a nyelvismeret megszerzése érdekében, illetve játékos módon sajátítja el az angol nyelvtudást. Az angol nyelvtanulás fontos a mai világban, főleg ha utazni szeretne az ember. Az egyik barátom, Bence nem rég kezdett el egy angol nyelvtanfolyamot, mivel kínosnak és cikinek érezte, hogy a baráti kirándulásaink során, külföldön meg sem tudott mukkanni. Már látszik rajta a fejlődés és hamarosan ő is megrendelheti nekünk Csehországban a Becherovkát angolul.

A nap végén, a hosszas áztatást követően indultunk tovább Németországba. Jó volt kitérni egy pár órára és megmártózni az egyik leghíresebb csehországi fürdőben.