A gyógyfürdőben mindent megtudtam a pénzügyi lízingről

Az egész egy csajos kikapcsolódásnak indult. Hetekkel előre megbeszéltük, megvettük online a kedvezményes jegyeket, intéztünk bébiszittert a gyerekeknek… A szokásos anyukás “spontánkodás”. Szerencsére ezúttal nem szólt közbe se láz, se köhögés, se bokaficam, így egy teljes napot tölthettünk nyitástól zárásig a fürdőben Jankával.

Szokásosan a jakuzziban indítottunk, aztán kifeküdtünk napozni. Janka békésen kényelembe helyezte magát, én meg pötyögni kezdtem a telefonomon. Janka fél perc múlva kikapta a kezemből: nincs munka!!

Igen, ez az aranyszabály, de hétfőre utána kéne néznem a pénzügyi lízingeknek, és gondoltam napozás közben talán… Janka sóhajtott egy nagyot, bepötyögött valamit a telómba, és visszaadta: ezt nézd meg, küldd el a főnöködnek, aztán csináljon, amit akar…

Gyorsan átfutottam a cikket, és felragyogott a képem. Átfogóan bemutatta a pénzügyi lízingeket, kiemelten foglalkozott a nyílt végűvel, és annak, mondjuk úgy rejtett, vagy kevésbé ismert kockázatával.

Először is megtudtam, hogy 3 féle lízingről beszélhetünk. Lehet ez operatív, más néven tartós bérlet, és lehet zárt végű vagy pedig nyílt. Operatív lízing esetén a tulajdonjog a bérbeadóé marad a lízing végén, zártnál a lízingbevevő lesz a tulajdonos, nyíltnál pedig a lízingbevevőnek elővásárlási joga és vevőkijelölési joga is van, tehát nincs előre eldöntve, meghatározva a tulajdonjog.

A nyílt végű pénzügyi lízingnek számos előnye van. Nézd meg, például, mivel nem termékvásárlásról, termékbeszerzésről van szó, hanem szolgáltatásról, így levonható az áfája a havidíjból. Valamint itt a szerződésben ugye lehetőség van arra, hogy a lízingelt jármű végül hozzánk kerüljön, míg az operatívnál is eleve kizárt. A maradványérték pedig ebben az esetben nem a piaci érték, hanem egy képzett, amely jóval alacsonyabb lehet a piacinál.

A lízing lejártakor a szerződés értelmében 3 lehetőségünk van: a lízingbeadónál hagyjuk a járművet, vagy megvesszük a gépjárművet a képzett (piacinál jóval alacsonyabb) áron, vagy pedig kijelölünk valakit, aki hasonló feltételekkel megvásárolja a kocsit.

nézd meg

Fontos leszögezni, hogy mind a 3 lehetőség teljesen legális. Azonban van egy fontos tételmondat: termék, szolgáltatás csak piaci áron értékesíthető, csak így cserélhet gazdát.

Ha megvesszük a járművet a lízing végén, akkor piaci áron vásároltuk? Nem. És ez törvénytelen? Nem, mert a jogszabályok engedélyezik nyílt pénzügyi lízing esetén.

Azonban fontos leszögezni, hogy a NAV nem a szerződés nevét fogja figyelni ellenőrzéskor, hanem annak a tartalmát. Egy adóellenőr adott esetben jogosan feltételezheti, hogy az elejétől arra ment ki a lízing szerződés, hogy a vevő jóval a piaci ár alatt jusson hozzá a járműhöz.

Ez persze csak egy elméleti felvetés, de érdemes átgondolni annak fényében, hogy mik a tervek az autóval a lízing lejártakor.

Fuhh, úgy daráltam le a cikket, mint az iskolában az olvasógyakorlatokat, amikor megdicsérték azt, aki a leghamarabb a végére ért. Gyorsan elküldtem az emailt a kolléganőmnek a linkkel: szia, megtaláltam minden fontos infót a pénzügyi lízingről a főnöknek, itt nézd meg, és mutasd meg neki légyszi.

Ezután pedig már csak boldogan hátradőlve élveztük a fürdő nyújtotta élményeket.