A vízben is a napelem az úr

A szüleim már korukból is adódóan némi fájdalmakat éreznek az ízületeikben. De első körben nem gyógyszereket kezdtek el szedni, hanem tornákra és különböző kezelésekre kezdtek el járni. Itt mondták nekik, hogy a gyógyvíz sok esetben segít azon a már kialakult fájdalmas állapoton is, ami nekik van. Ezért elkezdtek az ország számos területén található gyógyfürdőket felkeresni és ott jó pár napot eltöltenek, kúraszerűen alkalmazzák és tesztelik a fürdőket, és amelyiknél azt érzik, hogy a fájdalmukat tudja enyhíteni a gyógyvíz összetétele oda vissza is térnek, hogy ténylegesen a vizek áldásos hatását tudják kihasználni, ne kelljen még gyógyszert szedniük, amíg így a gyógyfürdők segítségével tudják tartani, és javítani az ízületi problémáikat én ezt nagyon is támogatom. Nem mellesleg állandóan új emberekkel ismerkednek meg, így a szociális életük is nagyon változatos, és ez is hozzá tud járulni, hogy a testük, lelkük fiatal maradjon. Egyik ilyen alkalommal a vízben összeismerkedtek egy szintén régóta házas házaspárral, aki nem is olyan rég napelemek szereltettek fel a családi házuk tetőszerkezetére. Természetesen, mondanom sem kell, és látom is magam előtt, hogy apám rögtön ráment a témára és, mint utóbb kiderült Józsit mindenről is kifaggatta. Mintha egy interjút csinált volna vele olyan alapos kikérdezte minden munkafolyamatról, ezt tette azért, mert ő is arra készül, hogy a házuk tetejére napelemet vásár. Ez a Józsi a fürdőben nagyon kapóra jött, és nagyon nyitottan állt apám rendelkezésére, és mindenre is válaszolt.

Természetesen ezt Józsi sem tudta magától, míg nem talált egy remek oldalt, ahol minden kérdésére választ talált. Mivel az alap dolgokkal is képbe kellett, hogy kerüljön, nagyon jól jött neki ez az oldal, amit a végére már úgy forgatott, mint a Biblia, hiszen számos olyan információt megtudott belőle és általa, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ki tudja választani a családja igényeinek megfelelő napelemes rendszert. A kezdet az volt, hogy neki tényleg napelemre van szüksége nem pedig napkollektorra, de ezt hamar tisztázta is. A következő nagyon fontos pont, ami most már meg tud az olvasmányai és a személyes tapasztalata miatt osztani az apámmal, hogy milyen fontos a háztető tájolása. A legjobban akkor tud hatékonyan működni a napelem, hogy ha DNY-i a tájolás, ezt nem árt, ha szem előtt tartja mindenki, aki a napelem beszerzésére adja a fejét. Valamint el kell azt is már az elején dönteni, hogy hány kW-os napelemes rendszert szeretne a megrendelő. Hiszen ténylegesen azért szeretne napelemet, hogy a saját fogyasztása legyen biztosított, vagy esetleg a rendszerbe is szeretne termelni. Ehhez, illetve apukám olyan felvilágosítást kapott, hogy nem csak felszereltetni kell a napelemet, hanem kell egy átalakító, hogy a napelem által termelt áramot olyanná alakítsa, hogy az energiát a háztartási gépek fel tudják használni, és működni tudjanak általa. De apukám tette fel a kérdést újdonsült barátjának, hogy a napelem ára hogyan is alakult az ő tekintetükben, mivel az sem elhanyagolható kritérium.

napelem ára

Józsi úgy mondta apukámnak a napelem ára náluk nem volt eget verően magas, hiszen találtak egy remek céget, ahol nem csak az oldaluk segítségével képbe kerültek a napelemekkel, hanem lehet náluk árajánlatot kérni meghatározott kW-ra, mely nagyon jutányos. Egy helyen több lehetőség, el is kérte apukám az elérhetőségüket, melyet Józsi nyugodt szívvel a rendelkezésére is bocsájtott.