A napelem megtérülés hossza nagyjából 10 év, ezért bevállalom az újítást

Korábban már írtam arról, hogy egyre népszerűbb a napelem telepítés a gyógyfürdőkben.

Idén nyáron sikerült egy olyan fürdőbe is ellátogatnunk, ami ilyen napelemekkel volt felszerelve. Maga a fürdő csodálatos volt, tele medencékkel, csúszdákkal. Viszonylag népszerűtlen a hely, de nem igazán értettük miért. Aztán meg lett a megoldás, csak nemrég nyitott újra ez nagyobb felújítás után, így még nem ment igazán híre, hogy milyen remek, jól felszerelt kis fürdő nyitott újra. Egyelőre csak a helyiek látogatják igen szép számban.

A felújítás keretein belül új csúszdák kerültek kialakításra, a kültéri és beltéri medencéket egyaránt renoválták, valamint parkosították a fürdő területét is, illetve korszerűsítették az áramellátást is.

Új vezetékeket szereltek be és a lehető legkorszerűbb energiaellátást választották: napelemet szereltettek.

Beszéltem néhány dolgozóval és azt mondták, hogy nagyon örülnek a korszerűsítésnek, mert a napelemekkel gondtalanul működtethető az egész fürdő, pontosan annyit szereltek fel nekik, amennyire szükségük volt.

Egy pályázattal támogatta az állam a felújítást, ez a pályázat pedig kiterjedt a napelem telepítésre is.

Mostanában egyre népszerűbbek a napelemek, így eljátszottam a gondolattal, hogy a mi házunkra is napelemeket kellene tetetnünk.

A napelem a jelenlegi legmodernebb áramtermelési forma. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű napelemet szereltetünk az otthonunk tetejére, akkor a háztartás áramszükségletét teljes egészében fedezhetjük is vele.

napelem megtérülés
napelem megtérülés

Hosszú távon egy jó befektetésnek tűnhet a napelemekre való beruházás és tény, hogy a befektetés meg is térül.

A napelem megtérülés a kivitelezés árától függ. Minden háztartásnál más,, hogy mikor éri el a megtérülést, mikortól fog „pénzt termelni” a napelemük.

A napelem megtérülés elsődleges tényezője tehát az, hogy a napelemek és a telepítés együttes ára pontosan hány havi villanyszámlánkkal egyezik meg. Amikor átlépjük azt az időtartamot, mikor a napelem visszahozta az árát, azaz a megspórolt villanyszámlák összege megegyezik a napelem telepítésének teljes árával, akkor megtérülésről beszélhetünk.

Onnantól kezdve, hogy a spórolt villanyszámlákkal már visszajött a napelem ára, a napelem gyakorlatilag pénzt termel. Persze csak képletesen mondva, ugyanis konkrét pénz termelés nem jön létre, viszont teljes egészében megmarad az a pénzünk, amit a villanyszámlák kiegyenlítésére költöttünk volna.

Természetesen, amennyiben többletet termelünk, azt el lehet adni az áramszolgáltatónak, de egy jól megtervezett és kivitelezett napelemes rendszer esetén ez igen csekély összeg. Persze, több, mint a semmi, de valószínűleg nem ebből fogunk meggazdagodni.

A napelemek tehát a megtérülési szakasz után érik meg a legjobban, hiszen ekkorra érjük el vele a végső célunkat, azaz, hogy nem kel villanyszámlát fizetnünk.

Persze, előtte sem kellett befizetnünk, de úgy kell gondolnunk rá mintha az elkövetkezendő átlagosan 10 év villanyszámláit fizetnénk abból a pénzből, amiből a napelemeket építtettük, majd ezt követően ez az összeg ténylegesen nullára is csökken.

Ez a 10 év csak egy átlagolt szám, minden háztartásnál változó. A napelemek megtérülési ideje függ a rendszer méretétől és minőségétől is, így mindig figyelni kell arra, hogy a számunkra optimális méretben telepítsük a rendszert, lehetőleg a legjobb elérhető minőségben.

Miután ennek a napelem megtérülés dolognak utánanéztem, kitaláltam, hogy mi is napelemet foguk termelni. Ki mondana nemet az ingyen áramnak?

A napelemek segítségével a napunk megújuló elektromágneses energiáját használhatjuk ki és alakíthatjuk elektromos árammá. Ezzel kevésbé szennyezzük a környezetet, mintha nem megújuló erőforrásokból szereznénk az áramot.

A nem megújuló erőforrásaink fogyóban vannak, az éves mennyiséget mindig egyre korábban használjuk el, így létfontosságú lenne, hogy aki csak teheti, napelemre, vagy más környezetkímélő rendszerre váltson. Akkor talán megakadályozható lehetne egy világméretű katasztrófa, ami a meg nem újuló energiaforrások teljes elhasználásából fakad.

Én napelemre fogok váltani. És te mit teszel a környezetedért?