Hétvégi kiruccanáson szerzett porszívó vásárlási tippek

Régóta terveztük már a legjobb barátnőmmel, hogy együtt kirándulunk egyet a közelben, nem csak a városnézés végett, hanem sokkal inkább azért, mert az utóbbi időben keveset tudtunk együtt lenni. Egy hétvége alatt pedig bizony rengeteget tud beszélgetni az ember, pláne sőt ha két nőről van szó. Gyorsan nyitottunk egy Google térképet és elkezdtük keresgélni, mi van egy tanknyi távolságon belül. Nem volt közöttünk nagy nézetkülönbség, hiszen Prága már mindkettőnknek régóta a bakancslistáján szerepelt, szóval foglaltunk hamar egy szimpatikus szállást a belvárosban és útnak is indultunk az első adódó szabad hétvégénken. Minden úgy történt ahogy lenni szokott, ahogy elindult az autó, úgy indult el vele a végtelen szövegelés is. Hihetetlen és persze egyben roppantmód ijesztő is, hogy két nő mennyit képes beszélni. Na meg hogy egy adott témáról mennyit vagyunk képesek szövegelni… Mire a cseh határhoz értünk még mindig csak arról beszélgettünk, hogy milyen porszívót vettek a barátnőmék.

Mert hát bizony a porszívó vásárlás fontos téma, pláne, hogy sajnos nekem is aktuálissá válik lassan, a mostani teljesítménye igencsak leromlott az utóbbi időben. Márpedig egy olyan kritikus folyamatnál, mint a takarítás nagyon nem mindegy mivel dolgozik az ember. Hiszen eleve egy olyan területről beszélünk, amire az átlag halandó borzasztó nehezen veszi rá magát, hát hogyha még nem megfelelő eszközzel kell dolgoznia, az egész egy kínszenvedés lesz. Így hát én is keresgélésre adtam a fejem, plusz követtem barátnőm ötletét is, aki egy webshopot ajánlott, ahol a számtalan terméken kívül a választáshoz hasznos tippeket is lehet olvasni. Nem is jött rosszul egy ilyen kis összefoglaló, hiszen az utóbbi időben a mi igényeinknek megfelelően rengeteget fejlődtek a piacon elérhető berendezések. Számos típus létezik, a teljesség igénye nélkül csak néhányat sorolok most fel: választhatunk klasszikus porszívó, álló porszívó, kézi porszívó, morzsa porszívó, robotporszívó, többfunkciós porszívó, 2in1 vagy 3in1 porszívó, ipari porszívó, száraz nedves porszívó, hamuporszívó vagy akár seprőgép között.

De mégis, mit érdemes pontosan megfigyelni, mi alapján tanácsos porszívót választani? Természetesen sok tesztet nézhetünk a YouTubeon, vagy olvashatunk véleményeket fórumokon, ez mind hasznos. A legtöbbjük azonos, vagy nagyon hasonló szempontrendszer alapján értékel. Ennek alapját általában a porszívók szívóteljesítménye és az energiaosztály besorolása adja első sorban. Ehhez jön természetesen a szintén nagyon fontos méret, szétszedhetőség – tárolhatóság kérdéskör, a külső, a porzsákos vagy porzsák nélküli kialakítás, tartályos vagy vízszűrős jelleg, vagy éppen a garancia megléte és időtartama. Ezen kívül vannak speciális esetek, amikor asztmás, allergiás betegségek miatt különleges igényeknek kell megfelelni a porszívónak. Ekkor nagy jelentőséggel bír a szűrő jellege, amely lehet HEPA, S-class, Cyclone vagy vízszűrő. Érdemes ezeket is szem előtt tartani és tudatosan választani a beteg szempontjából legjobbat. Ezen kívül fontos lehet még a tartozékok listája. Ha esetleg tipikusan például autótisztításhoz is használjuk az eszközt, fontos lehet a különböző típusú szűkítők megléte. De ha például főként szőnyeget szeretnénk takarítani a porszívóval, jól jöhet, ha egy eleve forgókefés fejet választunk. Végül, de nem utolsó sorban léteznek akkumulátoros és vezetékes kialakítások. Az akkumulátoros opciók ugyan mobilak és könnyebbek, azonban számolni kell az akksi amortizációjával, na meg persze azzal is, hogy valószínűleg eleve kisebb szívóereje lesz a gépnek, mint a hálózatra közvetlenül csatlakoztatható társainak.

Végiggondoltam a magam igényeit és lehetőségeit és arra következtetésre jutottam, hogy a legjobb megoldást egy robotporszívó jelentené. Egyrészt, borzasztóan utálom erre a fajta házimunkára pazarolni a drága időmet, ezért fontosnak tartom ezeket a kiskapukat kihasználni. Már az áruk sem kirívóan lóg ki a sorból egy-egy minőségi hagyományos darabhoz képest. Emellett minden padlófelületet ugyanúgy takarít, nálam pedig szerencsére nincs olyan felület, amit kerülgetni kellene, nincs lépcső se küszöb, csak a tiszta, egybefüggő takarítandó felület. A portartály ürítését talán még tudom vállalni, más feladat viszont tényleg nincs vele, egyszerűen magától tudja a dolgát, ráadásul a takarítást befejezve szintén magától tér vissza a töltőállomására, így attól sem kell félni, hogy egyszer csak lemerül. A folyamatos tisztaság miatt talán az allergiám is enyhül egy kicsit majd. Ha pedig tartanék állatot, az állatszőrhöz is lehet különféle speciális szűrőket kapni a porszívókhoz, tehát ez sem okozna akadályt a takarításban.

Márka tekintetében nem ragaszkodom semmihez, nyilván ha a már jól bevált nagyobb nevek közül választ az ember, nem érheti nagy csalódás, de erre jó csak igazán egy webshop, ahol tényleg láthatjuk az összehasonlítását és az értékelését az egyes termékeknek. Annyira alapvető eszközről van szó az otthonunk tisztaságát, tehát a saját komfortunkat illetően, hogy szerintem nem érdemes ezen filléreskedni.

Egy szó mint száz, nagyon örülök ennek a prágai kiruccanásnak, mert nem csak nagyon jól éreztem magam és gyönyörű helyeken járhattam, de remek időt tölthettem a legjobb barátnőmmel és közelebb kerültem a legújabb porszívómhoz is – legalább egy kattintással. De porszívó vásárlás ide vagy oda, a cseh sörök még mindig a legjobbak.

porszívó vásárlás