Gyógyfürdőhöz megfelelő hőmérséklet

Amikor a mindennapi munkában elfáradunk, és végtagjainkat is alig cipelve terülünk el az ágyon, egy kőkemény hét végeztével, akkor jön el az ideje annak, hogy a szombatot a relaxációra, és a teljes lelki és testi felüdülésre és regenerálódásra használjuk fel. Ehhez pedig tökéletes helyszínt nyújt egy gyógyfürdő. Én rendszeresen így töltődöm fel, amikor úgy érzem, hogy új lendületet kell vennem az élet folytatásához. A monoton munka után tökéletes kikapcsolódást nyújt a kellemes vízben való lubickolás, a szaunázás, az illatos hab, és a pihenés a tepidáriumban. Télen különösen élvezetes a kinti hidegtől eltérő, kellemesen langyos helységekben tartózkodni. Ráadásul legtöbbször egyik barátommal és egyben munkatársammal együtt szoktam rész venni ezeken a pihenéseken, így még a társaság is jó, és mi sem nyújthatna megfelelőbb alkalmat egy laza beszélgetéshez, mint az ilyen helyek. Legutóbb például legújabb szerzeményéről beszélt nekem a cimborám.

Azt mindig is tudtam, hogy voltak gondok a lakásuk hőháztartásában. Nyáron rendkívül meleg volt náluk, ezzel szemben télen nem igazán tartotta a hőt az otthonuk, az új szigetelés ellenére sem. Ezt már csak azért is tudom, mert fürdőzéseink alkalmával gyakran hallottam panaszkodni arról, hogy nyári estéken rendre rosszul alszik, mivel iszonyatosan melege van. Viszont, ha kinyitja az ablakot, akkor a feleségét bosszantja a ház közeli úton közlekedő forgalom. A rengeteg bogárról nem is beszélve, ami meg aztán végképp mindenkit zavar. Télen a hűvös mellett a fogyás okozta károkkal is volt már gondjuk. Mindennek az lett a vége, hogy megunták a kényelmetlenkedést, és beruháztak egy home klímára.

Erről beszélgettünk legutóbbi fürdőzésünkkor, hiszen alig egy héttel korábban lett beszerelve az új szerzemény, így barátom már alig várta, hogy megossza velem tapasztalatait az új szerzeménnyel kapcsolatban. Lelkes volt az biztos.

A klíma szerelés nem volt nagy szám, az elmondása szerint. Pár óra alatt végeztek vele, és a legtöbb szemetet eltakarították. Hozzá tette, ez minden munkás kötelessége lenne. Kifejezetten örültek egyébként, hogy minden simán ment végül, mivel tartottak tőle, hogy a csövezést falon keresztül kell megoldani, ez ugyanis nem csak az árat növelte volna, hanem az időt és a keletkező koszt is. Igaz így is csak egy órával tartott volna tovább, de azért nyílván jobb, ha minél előbb le van tudva egy ilyen szerelés. Összességében azonban összehasonlíthatatlanul egyszerűbb volt a feladat, mint egy szobaátépítés, vagy felújítás, amiért nagyon hálás volt a családjuk. Említette még, hogy villanyszerelőt is hívtak, aki asszisztált am unkához. Kérdésemre, hogy miért volt rá szükség, azt a választ kaptam, hogy a szakember segített abban, hogy nehogy az összes háztartási géppel egy hálózatra kerüljön a klíma. Így elejét véve annak, hogy a későbbiekben áramszünet legyen, ha a sütő a mosógép és a klíma egyszerre van használva.

Ki is próbálták a gépet és állítása szerint nagyjából 10 perc alatt az általa kiválasztott hőmérséklet uralkodott a lakásban. A működés során sem nagyon adott ki zajt a gép, így egy csapásra megszűnt a nyári estét megkeserítő problémák hordája. A hűvös levegőről a gép gondoskodik, zaj nélkül, így nem kell többé ablaknyitással beinvitálni a bogarakat és a zajokat a lakásba. Mindenki örül.

Ilyen nagy teljesítmény nyilván sok energiát követel. Érdeklődtem is, hogy mit gondol, mennyi lesz majd fenntartani egy ilyen bika eszközt. Megnyugtatott, hogy ezzel sem lesz probléma. A klíma ugyanis energiatakarékos így évente akár 30%al is csökkentheti az energiafelhasználást. Ráadásul ezzel a környezetet is kíméli. Ez gondolom a feleségének volt fontosabb, hiszen kettejük közül ő a nagyobb környezetvédő.

Mint kiderült a fűtésproblémák is megoldódni látszanak. A gép ugyanis -15°C-ig képes működni fűtőtest funkcióban is. Ezzel könnyen rá tudnak segíteni a központi fűtésre, biztosítva ezzel, hogy télen se kelljen vacogniuk otthon. Sőt, van egy funkciója a gépnek, ami hosszabb távollét esetén 8°C-on stabilizálja a hőmérsékletet ezáltal megakadályozva a fagykárok kialakulását.

Azt még tudom, hogy barátom nem épp az az informatikus anyag, kérdeztem is, hogy miként boldogul a gép kezelésével. Meglepetésemre közölte, hogy semmi újat nem kellett megtanulnia, a klímát ugyanis wifi segítségével a saját mobiljáról tudja irányítani. Így legalább a kapcsolón sincs vita, és mindenki a már megszokott felületen kezelheti az eszközt.

Ennyi pozitívum hallatán az én fejemben is megfoganta gondolat, hogy szerezzek egy ilyen szerkezetet, bár nálunk nincsenek ilyen problémák, de a körülményeken azért még így is lehet javítani. Amit egy ilyen home klíma nyújt, az mindenképpen jó befektetés. Nyilván derülátó hangulatomhoz hozzátett az is, hogy mire befejezte az élménybeszámolót, már kellemesen lusta hangulatba kerültem. Lényeg a lényeg, szerintem bárkinek jól jön egy ilyen masina, én biztos beszerzek egyet a közeljövőben.