A budapesti diákmunka nem is olyan rossz, mint azt a néni hitte

Kisgyermekes családként nem az első kikapcsolódási helyünk a gyógyfürdő. Mivel keveset járunk, mindig olyan misztikus helynek tűnik. Mikor gyerek voltam, a szüleim sokat jártak a városi gyógyfürdőbe, ekkor mindig velük mentünk a húgommal. Érdekes, hogy akkoriban még a gyerek kismedence is termálvízzel volt feltöltve. Persze ez azóta, a sok felújítás és átépítés alatt szépen eltűnt, és rájöttek, hogy a gyerekeknek nem is igazán egészségesek a gyógyvizek.

Karácsonyra kaptunk két belépőt férjemmel az egyik közeli gyógyfürdőbe, egészen pontosan a Mesteri gyógyfürdőbe. Megküzdöttük a harcot, legyőztünk minden akadályt, sikerült felvigyázást találnunk a gyerekeinkre, és eljutottunk a hőn áhított fürdőzésre!

Mondanom sem kell, a gyógyfürdő fergeteges volt, csodás épület, nagyszerű szolgáltatások. A szavunk is elállt. Már a pénztárnál is nagyon kedvesen fogadtak minket.

A masszázsra várakozás közben szóba elegyedtem egy idősebb hölggyel, aki az unokájáról mesélt, hogy mennyire izgatott. Nem is tudja, hogy helyénvaló-e, hogy egy diák budapesti diákmunkát vállal.

Mivel egészen sokat olvastam már a budapesti diákmunkákról, beszélgetni kezdtem a hölggyel. Meséltem a családomról és a lányomról, aki lassan tizenhat éves, és alig várja, hogy vállalhasson diákmunkát. A hölgy nem értette, miért kell egyáltalán egy diáknak dolgoznia, miért nem koncentrál csak az iskolára.
Meséltem neki, hogy vannak már olyan diákmunka lehetőségek, amiket az ő szakirányában folytathat, így amit eddig az iskolában tanult, most gyakorlatban megtapasztalhatja.

Ekkor a hölgy nagyon elkezdett aggódni, hogy az mennyire megterhelő lehet. Mondtam neki, hogy van más lehetőségük is. A budapesti diákmunka – legalábbis a topiwork.hu közvetítésével -, úgy működik, hogy mikor felveszik a fiatal adatait, azzal együtt az időbeosztását, a terhelhetőségét is feljegyzik. A fiatal olyan munkára jelentkezik, amit ő a legjobbnak érez. Lehetnek akár gyorséttermi dolgozók, akár felszolgálók, akár animátorok gyerekzsúron, de van lehetőségük színházban és cégeknél is elhelyezkedni.

Különböző beosztásban dolgozhatnak, szem előtt tartva az iskolai életüket, az ottani teendőjüket. Van lehetőség részmunkaidőben, vagy akár csak szünidei munkavállalásra, de akár alkalmi, gyakornoki, esetlegesen szabadúszó munkákra is.

budapesti diákmunka

Meséltem a hölgynek a TopiWork iskolaszövetkezetről, hogy mekkora védelem és támogatás alatt állnak itt a fiatalok, és hogy nem csak a választásban és a közvetítésben segítenek, de szükség esetén szakértők tudnak nekik akár jogi, akár pénzügyi tanácsot adni.

Miután már kicsit megnyugodott és fellélegzett, hogy nincs akkora nagy gond, szabadabban beszélgethettünk. Engem is megerősített, hogy pozitív hozománya lehet a fiatalokra nézve egy budapesti diákmunkának. Pályaválasztás előtt szabadon kipróbálhatják magukat a fiatalok, egy kis zsebpénzt is kereshetnek és kicsit megtapasztalhatják a nagybetűs élet minden oldalát. Jó lehetőségnek találom, hogy megtanulják a munka értékét, hiszen ezt szülőként nehéz megtanítani nekik. Isteni szerencse, hogy manapság már a Topiwork ezt a feladatot átvállalja, és sokszorta jobban is végzi, mint azt mi, szülők tudnánk.