Kikapcsolódás közben a barátnőm segített az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Életem szerelmével végre kertes házba költözünk. Az elmúlt hetek száz százalékosan a vevőkeresésről, lakás mutogatásról, ház keresésről, ház nézésről szóltak, egy perc nyugtunk nem volt Karival, ezzel feküdtünk, ezzel álmodtunk, ezzel keltünk. Kettőnk közül mindig is ő volt a strapább, és mivel látta, hogy kezdek kidögleni, elküldött a legjobb barátnőmmel, Csillával pihenni két napra.

A kedvenc gyógy- és termálfürdőnkbe mentünk, ahol ilyenkor végig próbáljuk az összes wellness szolgáltatást, az iszapfürdőtől a szaunán keresztül a kínai masszázsig. Szerencsére élményfürdő is tartozik a fürdőkomplexumhoz, vagány csúszdákkal és hullámmedencével, úgyhogy ha meguntuk a nyugdíjas üzemmódot, belevetjük magunkat a legmeredekebb csúszdába.

Ha ezt is meguntuk, akkor pedig halálra zabáljuk magunkat a szálló éttermében, ahol mindezek tetejébe isteni a kaja. Nagyon vicces a hímzett köntösökben és fürdőruhában tömni magunkat, tisztára mint egy brazil szappanopera.

Persze ebéd közben azért az eladásra, vételre terelődött a szó, Csilla érdeklődött, hogy hogyan is állunk.

Mondtam, hogy igazából minden klassz, már megvan az adásvételi-szerződés aláírásának időpontja mint az eladásnál, mint a vételnél, foglalót fizettünk a házra, így kivárják, amíg megérkezik az összeg az eladott lakás után.

Már csak egyvalamit kell elintéznem, ha hazamegyünk, mégpedig az energetikai tanúsítvány beszerzését. Már előre várom, hogy lerohangálhassam mindenféle hivatalokban a lábamat egy nyomvadt papír után…

Csilla azonnal megnyugtatott, felejtsem el a rohangálást, sokkal egyszerűbb a dolog ennél! Csak keressem az https://www.e-tanusitas.eu/ weboldalt, és látni fogom, hogy egyszerű az egész, mint a karikacsapás.

Így gyorsan bepötyögtem a böngészőmbe a címet: https://www.e-tanusitas.eu/. A főoldalon rögtön elmagyarázták, hogy mit jelöl ez a tanúsítvány és mire jó. Lényegében az épület energetikai besorolását jelzi, hiszen az energiafelhasználásunk nagy százalékát az ingatlan fenntartása teszi ki. Így vásárláskor ezt érdemes figyelembe venni, hiszen nagyon nem mindegy, mennyire terheli majd a pénztárcánkat az ügy.

Egy ilyen tanúsítvány nem csak a besorolást jelzi, hanem szükség esetén felújítási vagy korszerűsítési ötleteket is ad.

A másik lényeges infó a főoldalon az volt, hogy 12-24 órán belül vállalják a kiállítást! Majd’ kiugrottam a bőrömből örömömben.

Rögtön rá is mentem a Megrendelés menüpontra, hogy minél gyorsabban haladjon az ügy. Meg volt adva telefonszám és email cím is, de volt rendelési űrlap is, és az utóbbit választottam. Itt nem sok mindenre volt szükség: csupán az adataimat kellett megadnom, név, telefonszám, email cím, valamint az ingatlan pontos címe, irányítószámmal, házszámmal együtt. Megjegyzés rovat is volt, de úgy éreztem, nem szükséges oda semmit sem írnom, így elküldtem az igénylő lapot.

Ezután megnéztem a Tanúsítás menete pontot, hogy tudjam, mire számítsak ezután.

Megtudtam, hogy az adataimat most továbbítják a területi illetékes mérnöknek, ugyanis a cég az egész ország területén foglalkozik az energetikai tanúsítvány kiállításával. Ő veszi majd fel velem a kapcsolatot, hogy időpontot egyeztessünk a helyszíni felméréshez. Ezt követően pedig 24 órán belül nálam lesz az energetikai tanúsítvány, olyan formában, amilyenben igényeltem: lehet ugyanis elektronikai úton, vagy hagyományosan, postán.

Leírták azt is, hogy a helyszíni felméréshez, amennyiben lehetséges, készítsünk elő építészeti doksikat, mint alaprajz, vagy akár tervrajz.

Valamint, ha nagyon kifutunk az időből, lehetőség van arra, hogy a felmérést követően 6-12 órán belül a hitelesített nyomtatvány azonosító számát elküldjék nekünk sms-ben, így azt az ügyvéd be tudja írni az adásvételi szerződésbe. Erre szerencsére nem lesz szükségünk, de jó tudni, hogy van lehetőség.

Végigpörgettem még a Hasznos tudnivalók fül alatt található infókat is, hogy felkészült legyek mindenre. Itt leírták, hogy nagyon kevés esetben nincsen szükség tanúsítványra, és persze, mi ebbe a kevésbe nem esünk bele, de miután láttam, hogy ilyen könnyen elintézhető, már nem is bántam.

Leírták, hogy az adásvételkor a szerződéssel együtt át kell adnunk, természetesen ügyvéd jelentében, a hitelesített tanúsítványt az új tulajnak, ez a doksi ugyanis mindig az aktuális tulajdonost illeti. Ezen kívül semmi teendőm nincs vele; megtudtam, hogy 10 évig érvényes, hacsak nem történik a házon vagy lakáson olyan felújítás, ami jelentősen befolyásolja az energetikai besorolását. Éppen ezért a cég 10 évig elektronikus formában tárolja a kiállított dokumentumot, és szükség esetén a rendelkezésünkre bocsátja.

Ja, és az árak sem vészesek, az 55 nm-es lakásunkat 18.990-ért felmérik, és a legjobb az, hogy a 24 órás, gyors eljárás nem feláras, hanem ez az alap, mert tisztában vannak vele, hogy mindenkinek drága az ideje.

Ennyi infótól már zúgott a fejem, így, és főleg mivel jelenleg nem volt más dolgom, mint várni, hogy a kapcsolattartó jelentkezzen, visszament a wellness részlegre, pihizni kicsit, hiszen teleettük magunkat, majd egy szűk óra múlva újult erővel vetettük magunkat a csúszdázásba.

Mikor elfáradtunk, kifeküdtünk napozni, és élveztük a pihit, a messziről jövő gyerekzsivajt és a testek csobbanásának hangját.

Ebben az ejtőzésben aztán megszólalt a telefonom: a területi mérnök jelentkezett. Nagyon udvarias és szimpatikus volt a beszélgetés alapján, gyorsan és rugalmasan tudtunk időpontot egyeztetni 2 nappal későbbre. És kedvesen felhívta a figyelmem arra, amit az https://www.e-tanusitas.eu/ honlapon is olvastam, hogy az építészeti dokumentumokat készítsem elő, ha vannak, illetve, egy igazoló dokumentumot a helyrajzi számról. Ez a tulajdoni lapon rajta van, világosított fel a férfi, mielőtt összeroppanást kaptam volna, hogy már megint elő kell ásni valamit, amiről fogalmam sincs, hogy micsoda és hol van.

https://www.e-tanusitas.eu/

Nagyon hálás voltam Csillának a segítségért, rögtön meg is hívtam egy bazi nagy, olasz főzött fagyira, amiért ekkora terhet vett le a vállamról.

Ja, és azt el is felejtettem mondani, hogy számlát is adnak a tanúsítvány kiállításáról, ami már nem is tudom, hányadik plusz pont.

Két nappal később aztán sor került a helyszíni felmérésre, Kari fogalmam sincs honnan, de előásta a lakás alaprajzát, és még valami metszetet is. A kiérkező úriember megnézte a nyílászárókat, a fűtési rendszert, a padlót, a melegvizes rendszert, valamint a tájolást, és az úgynevezett lehűlő felületeket, ahol igazából hőt veszít a lakás.

Kedves volt, ahogy a telefonban, gyors és alapos, még azután is érdeklődött, hogy szükségünk van-e a még gyorsabb eljárásra, vagy időben vagyunk, de szerencsére az utóbbi, jövő lesz csak az adásvételije a lakásnak.

Másnap a munkahelyemre megérkezett a tanúsítvány papíralapú változata, az email postafiókomba pedig az elektronikus. Kari nagyon büszke volt rám, hogy ilyen gyorsan elintéztem, én pedig megtartottam magamnak az infót, hogy alig kellett mozdítanom a kisujjam. Az ügyvédnek is rögtön továbbítottuk az infót, így már nincs más dolgunk, csak várni egy kicsit, aztán pedig végre beköltözni a kertes házunkba!